/ Város vagy vidék? Hol célszerűbb élni és miért? /


Kászon

Napjainkban egyre gyakrabban olvashatunk illetve hallhatunk a városi élet megszokott, stresszes formájáról, illetve a nyugodtabb, elszigeteltebb vidéki életről.
 
Néhány hete szereztem tudomást Kászonról egy romániai permakultúrás hírlevélből. Kászonszéket 5 falu alkotja Hargita-Kovászna megye határában, közel a Keleti Kárpátok gerincéhez, Kolozsvártól kb. 300 km távnyira.


Nagyít

Egy fiatal, gyermekes házaspár Kászonimpérben telepedett le azzal a nemes céllal, hogy hosszútávon egy ökofalut indítsanak be. Hát engem nagyon lenyűgözött az alábbi interjú, és mivel ezen a hosszú hétvégén Udvarhelyre látogattunk el, úgy döntöttünk Timivel, hogy egyik nap kitekintünk T. Kovács Áronékhoz, természetesen útbaejtve Csíkszeredát.


Hát mondanom sem kell mekkora öröm volt ismét találkozni Zitával és Hubával, olyan kellemes és lágy a természetük, hogy jelenlétükben olvadoznak a berögződések, a sietés, az elvárások és helyüket felveszi az örömteli jelenérzet. Felemelő emlékek fűznek hozzájuk.

Csíkból négyen utaztunk tovább Kászonba, nagyon szép vidékeken, dombokon, fenyveseken keresztül. Márta, Áron, Iringó és Tibike szeretettel fogadtak minket és lelkesen körbevezettek házukban, kertjükben, beszámoltak hétköznapi életükről, jelenlegi illetve jövőbeli terveikről és álmaikról. Természetesen mi is bemutatkoztunk sorra és elmondtuk mit szeretnénk a közeljövőben, illetve mit nem, mi vezérelt Kászonba..
Meglepett az alternatív háztartás: mosdóban a fafürdőkád, kagyló helyett egy teknő használata, lebomló mosogatószer, szürkevíz elvezetése és tárolása (békák úszkálnak benne, majd nádas is lesz ami tovább tisztítja), kézi örlő, hagyományos csempekályha és még sorolhatnám tovább, de lásd inkább lennebb a képeken.

kaptár, kút, kert
kaptár, kút, kert
kászoni ház
a ház
Majd szétnéztünk a faluban, megtekintettünk néhány kiadó népi házat, telket, felsétáltunk a házuk mögötti dombtetőre, ahol lenyűgözött minket a látvány és néhány percre meg is pihentünk. Be kell vallanom, hogy az én fantáziám is elszabadult, képzeletben már-már beleéltem magam milyen lehet egy régi házban lakni, onnan végezni távmunkát, kertet és gyümölcsöst gondozni, permakultúrát alkalmazni meg ehhez hasonlók.

Áron, Áron
Áron, Áron...
kászoni séta a dombtetőre: kitekintők
kitekintők
kászoni séta a dombtetőre: kitekintők
Márta, Iringó, Tibike, Zita és a dombok
kászoni séta a dombtetőre: kitekintők
Áron, Huba
Timi, Áron
Timi, Áron
Hát fantasztikus volt az Áronékkal töltött 4-5 óra, és ami megérintett az az erő és optimista elképzelés, az összhang a családban, a megértés és a közös célért való összetartás, együttműködés, amit kevés családban tapasztalok napjainkban.

Ez pedig töredéke annak amit elképzeltek, hisz egy ökofalut szeretnének beindítani, melyben a hangsúly főleg a közösségi életen lenne, a magot pedig kezdetben 3-4 család alkotná egy még nagyobb családot képezve, akik kölcsönösen kisegítenék egymást.

>> http://m7design.hu/kaszonszek/kaszonszek/hu/info/kaszonrol

Lehet egyeseknek utópiaként hangzik, hisz a jelenlegi világban az individualizmus a menő, az egymással való versengés, a rohanás, a karrier, ezt alakítja ki a társadalom egoja, viszont ez hosszútávon (több száz év) nem működőképes. Amennyiben ezt az emberek felismerik és változtatni szeretnének életvitelükön, ismét vissza fognak térni a természethez, hátuk mögött hagyva azt a civilizációt, melyhez most még ragaszkodnak. Így nyerhet ismét napvilágot az együttműködés, a kaláka, az együttlét öröme a mindennapi tevékenységben. Az ökofalvak szerintem ezt a célt szolgálják viszont egy magasabb tudatossági szinten mint elődeinké, mi (akár te is) pedig eldönthetjük, hogy részt veszünk egy ilyen folyamatban vagy sem.

A nagyvárosi élet túlpörget, nagyobb nyomást gyakorolhat az emberre, a klasszikus vidéki élet lehet unalmassá válik egy idő után, vagy a végzett munka ellenszenvessé, hisz manapság javarészt mindkettő az individualizmuson alapszik, az ökofalu pedig ezen túllép, megjelenik benne a közösségi élet egy új szemléletmódként és motivációs tényezőként.

Város? Vidék? Ökofalu? Szíved szerint melyiket választanád?



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete