/ Fizikai rezgések /

 

rezgés, hangvilla
"A mechanikai rezgés vagy lengés oszcilláló mozgást jelent egy egyensúlyi állapot körül... A hangok, a zaj és a rezgés vizsgálata szorosan összefüggő területek. A hangot, vagyis a nyomáshullámokat rezgő szerkezetek keltik (például a hangszálak) és nyomáshullámok rezgéseket tudnak kelteni (például a dobhártyán)..."
 
A harmonikus rezgés általános időfüggvénye a következő:
  • x(t) = A·cos(2·π·f·t)
    • t - idő
    • A - amplitúdó (kitérés erőssége)
    • f - rezgés alapfrekvenciája (kitérés gyakorisága)

Érdekes tulajdonsága a hullámoknak az, hogy ha két azonos frekvenciájú hullám fedi egymást (egyidőben keletkezik) akkor az erősségük megnő, vagyis az amplitúdójuk összeadódik.
Például két azonos frekvenciájú síp egyidejű megszólaltatása sokkal erősebb hangot eredményez mint egyetlen síp. Ha különböző frekvenciájúak lennének, akkor csak két különböző hangot hallanánk megszólalni egyidőben.

x(t) = A1·cos(2·π·f·t) + A2·cos(2·π·f·t) = ( A1 + A2)·cos(2·π·f·t)

amennyiben A1 = A2, akkor az intenzitás az egyik kétszerese, vagyis

x(t) = 2·A·cos(2·π·f·t)

A hullámok terjedési sebessége pedig függ a közegtől. Például a hanghullám gyorsobban terjed a tömör fémacélban, mint a levegőben.

A rezonancia pedig egy másik érdekes jelenség. Például ha két azonos frekvenciára hangolt hangvillát egymáshoz közelítünk és az egyik rezgésben van, a másik pedig nincs, akkor a nyugalmi állapotban lévő hangvilla is rezgésbe jön.

Spirituális rezgések


Spirituális rezgések
Nos a spirituális világban is gyakran szó kerül a rezgésekről, rezgésszintről, rezonanciáról, vibrációkról.

Meg kell jegyeznem, hogy ezek a dolgok annyira nem kézzelfoghatóak, mint a klasszikus fizika rezgései, sőt mi több szinte semmi közük nincs egymáshoz, mivel a fizikai rezgéseket mint külső dolgokat empírikusan mérni lehet eszközökkel, ezzel ellentétben a spirituális rezgések észlelése az egyén érzéki kifinomultságán alapszik, melynek több köze van a belső, pszichikai világhoz. Még nem hallottam olyan műszerről, mely az ilyen fajta rezgésszintet abszolút módon mérné.

Tapasztalatom szerint ezek a spirituális rezgések nagyon is léteznek, és több szintjük (frekvenciájuk) van.

Először igazán a vibrációk akkor érzékelhetőek, mikor megkapjuk az önmegvalósulást. Ez az a pillanat, amikor a kundalini energia megvilágítja az önvalót és megnyitja a fejtetőn lévő sahasrara csakrát. Földi létünkben ez egy nagyon fontos pillanat, hisz megtapasztalhatjuk kik is vagyunk valójában, túl a gondokon, gondolatokon, illuzórikus azonosulásokon megcsillan az igazi tudatunk és megjelennek a vibrációk, melyek kezdetben csak a tenyerekben és az ujjbegyekben érzékelhetőek. Ezért is mondjuk néha, hogy a vibrációk a sahasrara csakra eleme.

Shri Mataji az egyik beszédében az elemekről mesél, melyben megemlíti, hogy minden elemnek, mely körülvesz és felépít bennünket van egy finomszintű része is. A vibrációkat pedig a levegő elem finomabb szintjein keresztül érzékeljük.

De hogyan is működik ez a gyakorlatban?
Shri Mataji fényképeMinden személynek, tárgynak vannak rezgései. Ami tiszta, ártatlan, béketeli, isteni, annak magasabbak a rezgései (harmonikus hang), ellenkező esetben (bűntudat, félelem, mérgelődés, ítélkezés stb.) alacsonyak (zaj).
Lásd akár ezt a táblázatot, melynek igaz más a kiindulópontja, viszont a lényeget jól szemlélteti:
> tudattérkép

Ezért a legkönnyebb módszer a vibrációk észlelésére és esetleg megnövelésére az, hogy ráhangolódjunk vagy rezonanciába lépjünk egy valódi mester rezgéseire, kisugárzására. A legkézenfekvőbb erre Shri Mataji fényképe, mely magas szintű rezgéseit hordozza.

A vibrációk kifinomultsága (frekvenciája) függ a meditáció mélységétől.
Minél jobban át tudjuk adni magunkat a mindenségnek (a formák elvesznek), annál nyertebb az ügy, annál gyorsabb a lelki fejlődés.
Minél többen meditálnak egy helyen és egyszerre, annál erősebbek a vibrációk és annál mélyebb az átélés, valamint a közösségérzet.

Nagyjából ezt a párhuzamot tudtam felállítani a teljesen különféle rezgésekről, melyeknek mégis hasonlatosak a tulajdonságai.

Egyebet nem is kívánhatok, mint egy kellemes, zenés meditációt.

2 megjegyzés:

  1. Köszönet az újabb kapaszkodóért!:) N

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. öröm látni, hallani a visszajelzést! lesz folytatás is, öveket becsatolni ;-)

      Törlés

 
Lábléc nézete