Az előző rész tartalmából: Lovran, Plitvicei tavak, Brsec, Pula.

glagolita ábécé
A lovrani házigazdánk azt ajánlotta, ha kíváncsiak vagyunk a valódi horvát és isztriai életstílusra, akkor látogassuk meg az alábbi kisvárosokat, melyek nem feltétlenül a turizmusból élnek meg. Ezen települések épületei is kőből készültek, történelmük visszanyúlik a középkorra, amikor az írástudók a glagolita ábécét használták.

Roc


Csendes, kellemes kis város, kb. 180 lakosa van. A várközpontban találunk tornyot, templomot, iskolát, vendéglőt és akár kertesházakat is.




Kotli


Kotli
Rocból Hum fele tartottunk, amikor szemünk megakadt egy útjelzőtáblán, melyen egy vízimalom volt feltüntetve és a Kotli településnév. Tartottunk egy kitérőt, keskeny útszakasz vezetett a faluba. Sajnos a nagy szárazság miatt a régi vízimalomot egykor hajtó patak kiszáradt, de a csendes és eldugott falucska úgy Timi, mint az én tetszésemet is elnyerte. Van egy vendéglője, szálláslehetőséggel rendelkezik, karbantartott és bedőlt házakkal is találkozni. Néhány turistával is összefutottunk. Összességében ez volt a legzöldebb település.



Hum


Hum
Hum előtt az egyik domboldalon kis szobrocskákkal emlékeztek meg a glagolita ábécéről.
Hum a világ legkisebb városa, bekerült a rekordok könyvébe is. Kevesebb mint 20 lakosa van, önmagában egy dombra épült vár volt hajdanán, viszont saját közigazgatással rendelkezik. Jelenleg főleg a turizmusből élnek, olajokat, fűszereket, borokat, kézimunkákat, pólókat árulnak. Nagyon jó vibrációkat és emelkedettséget hordoz magában, még Kotlin is túltesz.



Boljun


Ez is egy dombra épült kisváros, melynek már mezőgazdasága is van. Omladozó várfalai között eseményeket szoktak rendezni, nagyon szép a kilátás fentről.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete