/ Shri Mataji ajánlatai alapján /


máj gyomor
- Mi kell Angelo?
- Máj kell Jackson!
- Várj mert, keni Rogers.

Ismerős?

No de a viccet félretéve a máj helyes működésének nagyon fontos szerepe van nemcsak a hétköznapokban, hanem a meditációban és a sahaja jógában is.


Hogy miért?


Mert ha dugig esszük magunkat minden alkalommal és nehéz ételekkel, akkor a gyomornak és a májnak rengeteg munkát adunk. Ekkor a szervezetnek sok energiába telik megemészteni a felgyülemlett cuccot és ilyenkor tudod mi történik?
Biztos tapasztaltad már, hogy a jóllakottság és az elégedettség mellett álmosság és fáradtság tör rád hirtelen. Ekkor kell a fincsi kávé ebéd után :-)

No de mi van akkor, ha májproblémákkal küzködsz? Gondolom tudod jól, hogy sok betegség ered a lép-máj helytelen működéséből... a vérképzésben, lebontásban, méregtelenítésben és anyagcserében nagyon fontos a szerepük. Ezek mellett ha még meditálsz, bizonyára érezhetted, hogy elég nehezen megy az összpontosítás, a belső figyelem megtartása, és megeshet, hogy a meditáció átmegy ábrándozásba.

Ez főleg azért történik, mert a máj felelős a belső figyelemért és a figyelem erejéért!
Más szavakkal ha a májunk jól működik, akkor jobban is tudunk összpontosítani, a figyelmünket befele irányítani a szívbe, a tiszta lélekre és ott több ideig meg is tartani. Ellenkező esetben a lelki fejlődés nagyon lassú lehet, még akkor is, ha megvan rá a vágy.

Shri Mataji főzés közben
Ekkor aztán már érdemes lenne komolyabban megfontolni Shri Mataji tanácsait és néhányszor betartani a májkúrát több napon keresztül. A javallott időtartam 10 nap, érdemes időközönként megismételni.

Még mielőtt belemennénk a májkúrába, Shri Mataji ájánlott egy még általánosabb dolgot! Mégpedig azt, hogy azok a személyek, akik letargikusabbak, passzívabbak, merengőbbek, fogyasszanak több fehérjét, akár hús formájában, ellenben akik pörgősebbek, buzgóbbak, aktívabbak, azok mondjanak le a napi húsadagról, főleg a vörös húsról.

Vágod? Sahaj szlengben, ha baloldalas vagy egyél több húst, ha jobboldalas, jóval kevesebbet!
Amúgy ezek a dolgok a finomrendszer jobboldali energiacsatornáját érintik, mégpedig a swadisthana és a nabhi csakrákat.
Továbbá nem ajánlatos azonnal meleg étel után hideget fogyasztani, sem hidegre meleget, mert ez bofolyásolja a szemöldökök közötti hamsa csakra működését.

Májkúra

  • Hűtik a májat és fogyasztásuk ajánlott:
    nádcukor (nem a répacukor), fehér rizs, joghurt (hideg éghajlaton, vagy télen és tavasszal ne fogyasszunk sokat), gyömbér (reggel fogyasztunk egy kanál gyömbért cukorral összekeverve aztán egy pohár vizet iszunk), édes gyümölcsök (pl. szőlő, áfonya), zöldségek (párolva vagy nyersen), retek (a retek levelét felfőzve és nádcukorral kevert italként fogyasztva nagyon jó a májnak!), csicseriborsó (nagyon jó az egész Nabhi csakrának), olíva olaj
  • Ártalmas a májra és kerülni kell:
    alkohol, zsírban, olajban sült ételek, zsírok és olajos ételek, nehéz (pl. vörös) húsok, hal, gomba, vaj és tejszín, fagyi, csokoládé, kávé, fehér kenyér, fekete teák, földi mogyoró, olajos magok
  • Nem ajánlott:
    sajt, a legtöbb tejtermék, túl sok tej, túl sok só, erős fűszerek, üdítő italok (ha mesterséges színezéket tartalmaznak), szénsavas italok, savas gyümölcsök (citrom, narancs), tartósító szereket tartalmazó élelmiszerek
  • Fogyasztható kis mennyiségben:
    csirke, tojás

Jó étvágyat, jó emésztést...
És ezentúl a lélekre irányuló erős figyelmet!



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete