/ figyelmen kívül nem hagyhatod /



Tavaly Hollandiában voltunk, idén Indiába tettünk látogatást az udvarhelyi Főnix utazási irodával. A cél az indidai aranyháromszög megtekintése volt: Jaipur, Agra és Delhi.

India, Taj Mahal, Főnix csoport 2015


A látnivalók főleg a mogul birodalom építészetére estek, de sikerült bemennünk néhány templomba is, így nem csak a Taj Mahalt, az Amber palotát vagy Fatehpur Szikrí kihalt városát láttuk, hanem betekintést tettünk hindu, buddhista, szikh templomokba és iszlám mecsetbe is.

Szalai Vince, India
A helyi, indiai utazási iroda szolgáltatott számunkra egy magyar idegenvezetőt, Vincét.

Vince már több éve tevékenykedik idegenvezetőként Indiában, és nagyon sokat utazott, jól beszéli a hindit, tudja mi a dörgés az országban. Kimondottan szeret mesélni, sztorizni, így sokmindent megtudtunk az indiai kultúráról, az indusok hétköznapjairól, hitvilágáról.

A következő bejegyzések e sztorikra és saját tapasztalataimra épülnek, inkább a jelenlegi helyzetről és kultúráról fogok beszámolni, mintsem tömény történelmi adatokról.

Készen állsz?
Vegyél két mély lélegzetet, indulunk!


Árusok

Nagyon sokan mozgó árusok, akik kimondottan a turistákból élnek meg. Rohannak a buszokhoz és mint a piócák rádtelepednek. Ajánlják a bóvlikat tíz-húszszoros áron, és olyan rámenősök, hogy ha nem vagy elég edzett bedőlsz nekik. Még akkor is rengeteget nyernek, vagyis még akkor is drága a termék, ha félszeres áron vásárolsz tőlük. Elég felvenned egy szemkontaktust az egyik árussal, vagy egy termékére nézned, és attól kezdve levakarhatatlanná válik. Upsell féle stratégiájuk van, alku esetén inkább többet adnak ugyanazért a nagy összegért, amiért 1-et vásárolnál. Szóval ha 200 rúpia 1 karkötő, végül 200-ért 3-at vagy 4-et ajánlanak és csak legvégén mennek esetleg bele abba, hogy 100-ért adják el.
Ha a pénzt kiadtad a kezedből, viszont többé már nem látod, legfennebb több terméket adnak a megbeszélt helyett. Nagyon meggyőzően bizniszelnek, fantáziájuk határtalan, mindent felhoznak annak érdekében, hogy eladják portékájukat.

Legelőször Jaipurban találkoztunk velük, ahol elefántháton mentünk fel az Am(b)er erődbe.


Ámbér erőd, India


elefántháton az Amber erődig



Az indusok jellemzőiből


Idő

Ugyanazt a kifejezést használják a tegnapra és a holnapra, ami egy nem létező idősíkra mutat. Ha ezt használják, akkor tudják hogy nem kell komolyan venni az adott történést, hisz valahol a foszlányban mereng. Csak a ma és a jelen idő számít, csak ezt veszik komolyan.

Ennek előnye az, hogy nincs stressz, nincs felesleges gondolkodás, sem aggódás. Ezért megy könnyen nekik a meditálás.
Ám európai szemmel nézve ebből adódik némi probléma. Például nem gondolnak a jövő generációkra, az utcákon és az utak szélén összegyűlt tömérdek szemét az igénytelenségre mutat. A műanyagkorszak előtt ez nem volt túlzottan nagy gond, mert minden, amit eldobtak lebomlott, ugyanis agyagpohárból ettek és ittak, amit egyszeri használat után maguk mögé a földre dobtak el. Ez a szokás megmaradt, ám most a műanyag szemét egész látványos gyűl.



sok a szemét


Ellentétek

India az ellentétek világa. Egymás mellett megfér a putri és az 5 csillagos hotel, a gazdag és a szegény, az utcaárus és a bevásárlóközpont, a gyalogos-biciklis-riksás-tevés-szekeres-motorbiciklis-autós-teherautós-buszos, muszlim és hindu...
Az egyik indiai idegenvezető a következőt mondta nekünk, turistáknak, Indiáról: "vagy imádod, vagy utálod, de figyelmen kívül nem hagyhatod". Középút nincs.


Radisson 5 csillagos hotel mellett egy kis telep

sátorosok



Káromkodás

Tudnak, de annyira nem jellemző rájuk (mint pl. a magyarokra...)


Viccek

Ártatlan, gyerekes vicceket szoktak mondani. Mórickás viccek helyett a szikhekről szóló viccek terjedtek el.

szikh, biztos Singh
Pl. A gazdag szikh bácsi vásárol egy helikoptert, repked vele jobbra-balra, fel-le, egyszer csak lezuhan. Túléli, kérdezik tőle az emberek, mi lett vele, meghibásodott a gép? Mire ezt feleli: "Elkezdtem fázni odafent, gondoltam kikapcsolom a ventilátort."

A fekete humort és a szarkazmust nem értik.
Nincs anyós vicc! Az anyós második anyának számít, az após pedig másodapának. Nagyon tisztelik őket, a család szent..


Baleset

Baleset esetén a hibás általában beismeri tévedését, és ekkor kap is egy pofont a másik féltől. Igyekeznek egymás közt megoldani a helyzetet, rendőrt inkább nem hívnak, mivel korruptak és csak megkopasztják mindkét félt, majd otthagyják őket. Sok rendőr iszákos, a bírságokból pedig italt vásárolnak.


Kor

Egészen hihetetlen számomra, de nem tartják számon a születési évszámot. Viszont az asztrológiára és a horoszkópra rendkívül odafigyelnek. Ebből számolják ki a kort, ha szükséges. Ám füllentenek is a korukat illetően.


Hazudozás

Sokat füllentenek, nem lehet rajtuk mindig kiigazodni. A "Nem" az egy udvariatlan szó náluk, ezért nem is használják. Ki kell érezni a szövegkörnyezetből mikor, hogyan és mire mondanak Igen-t. Avagy hány százalékban igen az igen? 100%? 50%? 20%? 0%?
Ez nagyon megnehezíti a nyugattal való együttműködést munka terén. Pl. a szoftverfejlesztésben. De ez nekünk, kelet-európaiaknak, csak jót jelent.


Alkohol és drogok

Alkoholt csak spéci üzletekben árulnak, kevesen fogyasztják és nem is néznek fel azokra az emberekre, akik isznak. Mivel az indusok nem ismernek határokat, és az italt sem bírják, elég hamar berúgnak, mely szégyent jelent.
Egy mondás szerint "az indus 1 sörtől részeg, 2-től halott".
Az alkohol és drogfogyasztás még egy házassági ceremóniát is leállíthat.

A szikhek nem dohányoznak, viszont vannak közöttük, akik ópiumot fogyasztanak.
Északon és Goában füveznek, a botcsinálta gurukra, szentekre, "sadhu"-kra oda kell figyelni és vigyázni kell velük, csak megfosztják az embereket és ők is füveznek rendesen. Ezek a szigorúan semmittevők. Egyesek közülük azt állítják, hogy már felismerték a máját, az illúziót, de a "fűtől még a legnagyobb illúziót is felismerik".
Kóklerekből nincs hiány!



Család

Az indusok családorientáltak, nagyon összetartóak. A legrosszabb dolog, ami történhet velük az, ha valakit kitagadnak a családból. Rosszabb, mint a halál.
Általában 3-4 generáció él együtt, a férfi keresi a pénzt, az asszony háztartásbeli.

A döntéseket a szülők / nagyszülők hozzák. A fiúk fiúkkal barátkoznak, lányokkal nem szokás.

itt esküvő készül

A házasság fontosabb, mint a születés vagy a halál. Megeshet, hogy a szülők akár 6 évig keresik a gyerekük párját, a családegyesítés a cél. Szűrési kritériumok: kaszt, foglalkozás, horoszkóp, priusz (akár a felmenőknél), dohányzás. Egy falun belül nem házasodhatnak. Ehhez már léteznek párkereső weboldalak, asztrológiai szoftverek.
Például 100 jelöltből a fenti szűrőn keresztül marad 5-6, ekkor láthatja esetleg a fiú a leányok fényképeit, de sokszor csak az esküvő napján látják egymást először a párok.

Az esküvő egész napos ceremóniával jár, zenével, tánccal tarkítva. Egyik este elcsíptünk egyet, melynek a tánc része az úton zajlott, nagy hangszórókkal, csinnadrattával, élő zenekarral. Vince szerint az adományozások és az ajándékozások hasonlóan zajlanak, mint a Macskajaj című filmben :-) mindenki azt visz, amit tud: pénzt, kenyérpirítót, hűtőszekrényt stb..
A szentség része a házassági tűz (havan) körül zajlik, a pár összeköti egymás ruháját és hétszer megkerüli a tüzet, miközben mantrák sorozatát éneklik a papok.

A házasságok csupán 5%-át tartják szerelmi alapúnak, valamint a válások aránya is 5%. Van aki összefüggésbe hozza a kettőt :-)

Családnév általában nincs, foglalkozást használnak e helyett, mely akár a kasztra is utalhat.


>>> folytatás




Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete